Julpysslet är påbörjat och naturligtvis blev det en apelsin med nejlikor för att sprida den allra bästa juldoften.
Nejlikor heter på franska clous de girofle och apelsin heter orange. Nu när ni vet både nejlika och ingefära kan ni snart baka pepparkakor på franska.
fint, men kan du köpa en Iphone nån gång då!?
Jasså, iPhone är intressantare än nejlikor? Jag säger bara: ”Dagens ungdom!”
Näe, det är inte sant! Karin skrev att jag behöver:
# 2 tsk pomeransskal, malet eller rivet
# 2 tsk bikarbonat
(www.nejlika.se/recipe)
… och det har jag ingen aning om vad det heter på franska. Så några pepparkakor blev det inte 🙁 Men lussekatterna var supergoda så det väger upp det hela.
Bikarbonat är ju i praktiken bakpulver och heter så vitt jag vet ”kemisk jäst”, dvs ”levure chimique”.
Pomeransskalen var svårare. Pomerans heter ”bigaradier” och skal heter väl ”zeste”, kanske?
Hur som helst kan du väl torka pomeransen eller apelsinen själv? Om du börjar nu kanske det hinner bli klart till nästa år. Eller så gör du det i svag ugnsvärme i några timmar.