Min underbara arbetsgivare är ute tidigt i år och låter oss redan nu välja vad vi vill ha i julklapp. Man får välja mellan värdecheckar eller franska delikatesser. Valet blev med andra ord inte så svårt.
Det finns två delikatesslådor att välja mellan, en från havet, ”mer”, och en som kallas ”gourmand”. Det valet blev alltså inte heller så svårt.
Mina föräldrar och min bror har planerat att komma hit över jul och vad passar väl bättre än att inviga dem i den franska matkulturen på detta bekväma sätt? Delikatesserna kommer från Fleurons de lomagne och det här är vad som väntar er:
- Apéritif de Noel 11,5°, 75 cl (julapéritif)
- Foie gras de canard entier, 180g (gåslevern)
- Confit d’oignon, 95g sucré-salé (lökmarmelad)
- Pain d’épice figue/noix, 85g, 2 tranches (nöt- och fikonbröd)
- Rillettes de st jacques, 120g (mycket skum sak, en slags lös paté med bitar i)
- Vin Gascogne Caprice d’Amélie 06, 75cl, blanc doux (antagligen ett sött vitt vin)
- Terrine à l’andouille de Vire, 180g (det mesta från magen nermalt i en terrinn)
- Boudin à l’ail de Lautrec, 350g (som den förra, men med vitlök)
- Confit de canard 4 cuisses, 1350g (anklår)
- Vin Comté Tolosan ”Tarani” 05/06, 75cl rouge (mera vin)
- Tentation, 160g (bocal de fondue chocolat et armagnac) (choklad och armagnac-fondue)
- Mini pommes rafraichies au Calvados, 29cl (småäpplen i calvados)
- Muscadines ”pralinés feuilletés”, 100g (muscatpraliner)
- Truffes ”éclats de caramel”, 6g (karamelltryffel)
Jag tror att ”Rillettes de st jacques” kommer från havet. Har för mig att det är pilgrimsmusslor nämligen.
Shit! Tur att du sa det så att jag inte hade satt i mig en.