Vad gör Amadeus?

För att ni skall förstå vad jag håller på med här nere tänkte jag skriva lite om Amadeus, företag som jag jobbar hos. Det är ett stort företag med många ansikten utåt.

I första hand är Amadeus ett GDS, Global Disribution System. Ett sådant innehåller data om miljontals resor för de resebolag som är knutna systemet. Det finns ett gäng GDSer i världen och de största i Europa är bla

  • Amadeus
  • Sabre
  • Galileo/Apollo
  • Worldspan

Amadeus är den allra största (lista över GDSer i världen).

Flygbolag och andra bolag som vill sälja biljetter kan ansluta sig till en GDS för att på så sätt erbjuda resebyråer och andra att boka biljetter via GDSen. Amadeus och de andra GDSerna jobbar både som konkurrenter och som samarbetspartner eftersom alla vill kunna erbjuda alla resor. Vi utbyter alltså information mellan oss och de andra.

Men Amadeus är inte bara en GDS utan har även andra affärsområden, men nästan alltid med GDSen som bas. Tex finns affärsområdet som kallas E-travel som bygger bokningssystem för flygbolag, resebyråer och affärsresebyråer och det är här som jag jobbar.

E-travel

På E-travel har vi i huvudsak två olika produkter: Amadeus e-Travel Management och Amadeus e-Retail Engine. Den första är i huvudsak ett bokningssystem för företag som behöver boka resor för sina anställda. Eller snarare för företag som vill låta sina anställda boka resorna själv för det är nämligen en viktig funktion i AeTM. Företag som använder detta system kan ställa in regler för hur de anställda får boka biljetter, tex kan vissa flygbolag prioriteras vid bokningar om det finns speciella avtal med dessa.

E-Retail Engine å andra sidan riktar sig till flygbolag och andra som vill sälja biljetter på internet via en externt profilerad site, tex airfrance.com som mycket väl skulle kunna vara en kund till oss. Med den här produkten genererar kunden själv sin site med hjälp av våra verktyg och våra kunder kan utnyttja de faktiskt riktigt avancerade systemen som vi byggt. Det är väldigt komplexa system som kan räkna ut priser på kombinerade flygningar och matcha dessa mot varandra och visa på överskådliga sätt på internet i stort sett i samma ögonblick som besökarna klickar på sök.

Det var en liten introduktion till Amadeus och e-travel. Snart skall jag berätta vad Amadeus har mig till.

En knepig kub med tio sidor som vi fick på Staffbriefingen.

2 kommentarer till “Vad gör Amadeus?”

  1. Jag trodde GDS betydde Gör Det Själv och var ett käckt verkstadssystem för svenska bensinmackar! Fast det är alltså Amadeus som gör det? Även fixar bilen? Vore bra, någon har slitit av ratten på gamla BCT två veckor före körförbudet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *